Astazi vom vorbi despre locul unde realizam micile noastre bijuterii si anume atelierul. Avem nevoie de multa precizie si finete in executie. Astfel s-a ajuns la crearea unor spatii speciale dotate cu scule si utilaje perfectionate. Pornindu-se de la o simpla piatra pe care se slefuia o bucata de dinte sau de coral acum avem prelucrari chimice si electrolitice.
Atelierul trebuie sa fie bine iluminat si aerisit insa ferit de curenti de aer care sunt daunatori lucrului. Pardoseala trebuie sa fie fara spatii la imbinari iar imbinarea pardoselii cu peretii nu trebuie sa se faca in unghi drept ci rotunjit astfel incat sa se poata recupera si valorifica deseurilor cazute. Peretii trebuie sa fie acoperiti cu un material ce se poate curata si spala usor.
Deoarece in executia bijuteriilor se folosesc uneori acizi si se executa lucrari care degaja vapori sau fum este necesar ca pe langa ventilatia naturala atelierul sa fie dotat si cu instalatii speciale de ventilat destinate evacuarii gazelor daunatoare si a aerului viciat.
In atelierul de bijuterie trebuie sa existe o chiuveta prevazuta cu filtre speciale. Iluminatul artificial al atelierului se realizeaza sub forma de iluminat combinat sau local (individual). Tipurile de lampi se aleg in asa fel incat sa nu produca stralucirea pieselor la care se lucreaza.
Modul de organizare a unui atelier mic difera de al unuia mare. Acesta din urma trebuie sa fie impartit pe sectii. Numarul si felul sectiilor depind de marimea atelierului. Unde se lucreaza produse de serie pot fi prevazute sectii speciale pentru matrite, sectii pentru scule, sectii pentru dispozitive si sectii verificatoare.
Atelierul Art-Craft este unul mic deoarece realizam in special bijuterii unicat, la comanda sau in serie mica. Sper ca v-a placut articolul nostru si va asteptam pe site www.art-craft.ro.
Good post. I absolutely appreciate this website. Thanks!